Petri Pellinen

Chatbot ja tekoäly – aikuisten oikeesti

P”Chatbot tulee ja pelastaa maailman.” Niinhän sitä luulisi. Pöhinää chatbotien ja tekoälyn ympärillä riittää, mutta mitä tekoäly ja chatbot oikeasti ovat ja mitä mahdollisuuksia ne avaavat? Juttelimme aiheesta Lekanen Petri Pellisen kanssa.

Newsflash: tekoäly ei ole uusi asia

Vaikka tekoäly ja chatbotit ovat nousseet etenkin viimeisen parin vuoden aikana pinnalle, asia ei ole uusi. ”Koko tekoälykeskustelussa on hieman hämäävää se, että puhutaan jostain uudesta mullistavasta asiasta. Suuri osa tekoälyssä käytettävistä algoritmeista on ollut jo olemassa, mutta vasta nyt tietokoneiden laskentatehot ovat sillä tasolla, että nämä algoritmit saadaan töihin”, kuvailee Petri Pellinen.

Hyvänä käytännön esimerkkinä vastaavasta kehityksestä Pellinen pitää esimerkiksi tietokonegrafiikkaa. ”Kun tietokoneiden näytönohjainten tehot ovat kasvaneet, pystytään näytöillä toistamaan todella realistista kuvaa.”

Komentoriveistä tahtotilan ymmärtämiseen

Jos ajatellaan ihmisten tapaa toimia, tekoäly muuttaa perusteellisesti tapaamme toimia. Aiemmin esimerkiksi tietokoneelle piti kertoa tekstimuotoisin komennoin, mitä haluamme sen tekevän. ”Nyt koneoppiminen mahdollistaa sen, että pystymme tunnistamaan ihmisten puheesta henkilön tahtotilan ja halun. Ihmiset ovat huonoja tuottamaan määrämuotoisia lauseita. Käytetään murteita ja hyvin moninaista kieltä”, kommentoi Pellinen.

Chatbot ei ole vastuullinen aikuinen vaan "vauva", jota pitää opettaa

Yksi yleisiä harhaluuloja tekoälyyn ja chatboteihin liittyen on se, että yrityksissä odotetaan, että chatbot ratkaisee automaattisesti kaikki ongelmat. Parhaimmillaan chatbot voi olla merkittävä tekijä yritysten myynnin kasvattamisessa ja asiakaspalvelun tehostamisessa. Mutta on hyvä muistaa, että chatbot tarvitsee opettamista ja koulutusta ihan siinä missä ihminenkin.

”Valmiita botteja ei voi ostaa kaupasta, vaan kyllä kyseessä on pitkäjänteinen prosessi. Chatbot on kuin vaippaikäinen vauva, joka sinun pitää opettaa tekemään oikeita asioita.”

Scroll to Top